Dit basisrecept voor vanille cupcakes is erg lekker en je kan hier eindeloos mee variëren.
Ingrediënten
Voor 12 cupcakes
- 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 125 gram suiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 3 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille extract (vanillesuiker of vanillestokje kan ook)
Nog extra nodig:
- Bakvorm voor cupcakes
- Cupcakevormpjes
Bereiding
Zorg dat je de boter en de eieren ruim op tijd uit de koelkast haalt. Als deze ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn zullen je cupcakes uiteindelijk veel luchtiger zijn.
Verwarm de oven voor op 200°C (elektische oven, 180°C hete lucht)
Mix de boter en de suiker met de handmixer of in de keukenmachine (met platte menghaak) tot een luchtig geheel. Zorg dat de suiker volledig wordt opgenomen door de boter. Voeg daarna op lage snelheid één voor één de eieren toe. Wacht tot de eieren volledig zijn opgenomen en voeg dan het zelfrijzend bakmeel geleidelijk toe. Stop met mixen als er een glad beslag is ontstaan. Voeg dan de melk toe en roer dit met een lepel door het beslag heen. Vervolgens kun je de cupcakevormpjes vullen met het beslag. Dit kan met een spuitzak of met twee lepels. Vul 2/3 deel van de vormpjes met het beslag.
Bak de cupcakes goudbruin in 15 tot 20 minuten. De temperatuur van de oven en de baktijd kan per oven verschillen. Controleer na 15 minuten of de cupcakes gaar zijn. Als een satéprikker droog uit de cakejes komt zijn ze gaar. Haal de cupcakes uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
Je kan de cupcakes vervolgens bekleden met botercrème en marsepein/fondant. Je kan er ook een mooie toef botercrème of frosting opspuiten.
Variaties
Met dit basisrecept voor vanille cupcakes kan je eindeloos variëren. Enkele voorbeelden:
- chocolade chunks toevoegen aan beslag
- 4 eetlepels cacaopoeder toevoegen aan beslag voor chocolade cupcakes
- cupcakes na het bakken vullen met jam
- appelblokjes toevoegen aan beslag
[addtoany]