Valentijn koeken

Een tijdje terug liep ik in de supermarkt. Daar zag ik van die mooie cakejes met glazuur (zoals bij een roze koek) met suikerhartjes voor valentijn. ‘Dat kan ik zelf ook wel’, dacht ik toen. Sterker nog, ik had alle ingrediënten al in huis. Het enige wat ik nog nodig had waren de suikerhartjes. Die heb ik toen maar meteen gekocht. Diezelfde avond heb ik de koeken nog gebakken en zie hier het resultaat!

Ingrediënten

Voor 6 grote of 18 kleine valentijn koeken 

Cakejes

  • 100 gram boter (kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 3 eieren (kamertemperatuur)

Glazuur

  • 2 eetlepels water
  • 300 gram poedersuiker
  • suikerhartjes

Nog extra nodig:

  • Cupcakevormpjes

Bereiding

Stap 1 – Maak de cakejes

Vet de cupcakevormpjes in. Verwarm de oven voor op 175°C.

Mix de boter met de suiker tot een romige crème. Zet de mixer op lage snelheid en voeg tijdens het mixen één voor één de eieren toe. Voeg als laatste de bloem beetje bij beetje toe en mix nog even goed door. Schep het beslag met twee lepels in de cupcakevormpjes. Bak de cakejes in ongeveer 30 minuten goudbruin. Als de cakejes klaar zijn haal je ze uit de oven. Ze hebben dan een beetje een bolling. Voor deze koeken is het mooier als de cakejes niet te bol zijn. Leg daarom kort een grote platte schaal (bijvoorbeeld de ovenplaat of een bord) op de cakejes. Hierdoor worden de cakejes iets platter. Laat de cakejes daarna verder afkoelen.

Stap 2 – Bedek de cakejes met glazuur

Doe 2 eetlepels water in een kom. Roer met een garde steeds een beetje poedersuiker door het water. De glazuur zal naar mate je meer poedersuiker toevoegt steeds dikker worden. Als het glazuur zo dik is dat je er met de garde bijna niet meer doorheen kan roeren is de glazuur goed. Verspreid met een lepeltje het glazuur op de bovenkant van een cakeje. Tik met het cakeje een beetje op het werkblad zodat de glazuur zich egaal over de bovenkant verspreid. Als het glazuur te dun is zal het er meteen afdruipen, voeg dan nog wat poedersuiker toe aan het glazuur. Strooi een aantal suikerhartjes over het glazuur. Herhaal dit voor alle cakejes. Zet daarna de cakejes weg totdat het glazuur hard is geworden. Eventueel kan je met een mesje het overtollige glazuur dat naar de zijkant van je cakejes is gelopen wegsnijden.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.