Sorbetijs maken

Wil je zelf ook lekker sorbetijs maken? In dit artikel leg ik je uit hoe je dat het beste kunt doen. Belangrijk bij het maken van sorbetijs is het fruitgehalte en het suikergehalte.

Het sorbetijs moet een heerlijke verse fruitsmaak krijgen. Daarom kan je het beste 50% van het ijs laten bestaan uit fruit. Rijp fruit geeft het lekkerste resultaat.

Zonder suiker krijgt het sorbetijs niet de juiste structuur, te veel suiker geeft slap ijs. Ik zorg daarom altijd voor een suikergehalte van 25 tot 35%. Bij hele milde soorten fruit 25%, bij zuur fruit zoals citroen compenseer je de zure smaak met wat meer suiker (35%).

Ingrediënten sorbetijs

De basis van sorbetijs bestaat uit water, suiker en fruit (1 of meerdere soorten). Met behulp van onderstaand stappenplan kan je bepalen hoeveel je van ieder ingrediënt nodig hebt.

 1. Bepaal hoeveel ijs je wilt maken.
 2. Bepaal het suikerpercentage van je sorbetijs en bereken hoeveel gram suiker je dan nodig hebt.
 3. Neem 50% van de hoeveelheid aan fruit (dit kunnen ook meerdere soorten fruit zijn). Indien je bevroren fruit gebruikt zal je sorbetijs sneller klaar zijn!
 4. Bepaal hoeveel suiker er al in het fruit zit. In aardbeien zit bijvoorbeeld 6% suiker. Op deze site kun je per fruitsoort de hoeveelheid suiker per 100 gram fruit opzoeken.
 5. Bereken hoeveel suiker er nog toegevoegd moet worden om op 25-35% te komen.
 6. Vul aan met water zodat je uiteindelijk op de gewenste hoeveelheid ijs uitkomt.

Je zou ook andere vloeistoffen kunnen toevoegen in plaats van (een deel) water, bijv. wijn of yoghurt. Dan moet je er echter wel rekening mee houden dat hier ook al suikers in zitten (op de verpakking kan je zien hoeveel). Verminder hiermee de hoeveelheid suiker die je nog extra toevoegt.

Je krijgt het lekkerste resultaat als de suiker opgelost is. Indien je water of wijn gebruikt kan je voor de extra toe te voegen suiker gewoon kristalsuiker gebruiken en hier een suikersiroop van maken. Verhit hiervoor het water/wijn samen met de kristalsuiker kort. Zorg dat alle kristalsuiker opgelost is. Daarna kan je de suikersiroop af laten koelen.

Indien je de suiker niet kunt laten oplossen in de vloeistof (bijv. bij yoghurt) kan je het beste poedersuiker gebruiken.

Voorbeeld: meloen sorbetijs

 1. Ik wil 1000 gram meloen sorbetijs maken.
 2. Ik wil sorbetijs met 28% suiker. Dan heb ik dus 28% x 1000 = 280 gram suiker nodig.
 3. 50% van mijn ijs moet uit fruit bestaan. Voor 1000 gram heb ik dus 500 gram meloen nodig.
 4. Meloen bevat 6,5% suiker. 6,5% x 500 gram = 32,5 gram suiker. Deze hoeveelheid suiker zit dus al in mijn sorbetijs doordat ik meloen gebruik als fruit.
 5. In totaal had ik 280 gram suiker nodig – 32,5 gram suiker van de meloen = 247,5 gram suiker dat ik nog nodig heb om in totaal 28% suiker in mijn ijs te hebben. Nu kan ik berekenen hoeveel water ik nog nodig heb. Uiteindelijk wil ik namelijk 1000 gram ijs maken. Totaal 1000 gram – 500 gram fruit – 247,5 gram suiker = 252,5 gram water.

In dit geval kan ik water en suiker kort verhitten om hier een suikersiroop van te maken.

Bereiding sorbetijs

Zodra je de juiste verhouding aan ingrediënten hebt is de bereiding van sorbetijs eenvoudig. Je hoeft namelijk alleen maar alle ingrediënten te mixen met een blender of staafmixer. Vervolgens kan het vriesproces beginnen. Een ijsmachine is erg handig maar niet noodzakelijk.

Indien je gebruik maakt van een ijsmachine volg je de instructies in de handleiding. In de meeste gevallen zet je de machine aan en giet je de vloeistof vervolgens in de kom van de ijsmachine. Laat de ijsmachine zijn werk doen en wacht tot het ijs de gewenste consistentie heeft. Indien het ijs de slap blijft kan je het nog even in de vriezer zetten.

Als je geen ijsmachine hebt zet je de vloeistof in een bak in de vriezer. Vervolgens moet je iedere 30-45 minuten het ijs doorroeren. Net zo lang tot het ijs de gewenste consistentie heeft.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.