Kerstbonbons

Deze week heb ik kerstchocolaatjes gemaakt. Dit kost weinig tijd en is erg leuk om te doen.

Ze blijven (afhankelijk van de vulling) lang goed, zijn leuk om op tafel te zetten en een leuk cadeautje. Ik heb allerlei verschillende bonbons gemaakt. Ik beschrijf hier 3 redelijk eenvoudige voorbeelden. Deze voorbeelden geven je de basistechnieken waarmee je eindeloos variëren. Je kan de kerstchocolaatjes met spikkeltjes en strikjes bijvoorbeeld ook een vulling geven. Je kan andere kleuren spikkels en strikjes gebruiken. De strikjes zou je kunnen vervangen door andere vormen. Voor de kerstbonbons met praline kan je de vulling vervangen door bijvoorbeeld nutella. Zo kan ik nog wel eindeloos doorgaan. Ben creatief en maak gewoon wat je leuk en lekker vind!

Kerstbonbons met hazelnoot- en amandelpraline

kerstchocolaatjes met praline chocoladevorm kerst

Hier kun je lezen hoe je deze bonbons maakt. Voor deze kersteditie heb ik een chocolademal gebruikt met kerstvormpjes.

Chocolaatjes met een strikje

chocolaatjes met een strikjebonbonvormmal marsepein strikje

Ingrediënten

  • chocolade
  • rode marsepein.

Nog extra nodig:

  • chocoladevorm
  • silicone mold met strikjesvormen voor marsepein

Bereiding

Stap 1 – Chocolade Tempereren (Ent methode)

Smelt 2/3 deel van de chocolade al roerend tot 45°C (au bain-marie of met perioden van maximaal 20 seconden in de magnetron op +/-700 Watt waarbij je tussendoor steeds goed roert). Vervolgens voeg je 1/3 deel stukjes harde chocolade toe en roer je goed door. De harde stukjes chocolade zullen dan ook smelten. Als de chocolade volledig gesmolten is kan het verwerkt worden. De chocolade moet dan een temperatuur hebben van 30-31°C *. Giet de chocolade in de chocoladevorm. Klop met de chocolade vorm vervolgens een aantal keer op het werkblad. Door de trillingen komen de luchtbelletjes in de chocolade omhoog (en heb je straks geen gaatjes in je chocolaatjes). Strijk de onderkant van de chocolaatjes af met een mes zodat de chocolaatjes een gladde bodem krijgen. Zet de chocoladevorm ongeveer een uur in de koelkast. Daarna kan je de chocolaatjes uit de vorm halen. Als je een plastic vorm gebruikt en de chocolaatjes niet goed loslaten moet je de vorm nog wat langer in de koelkast zetten (of 15 minuten in de diepvries).

*Pure, witte en melk chocolade hebben een andere ideale temperatuur voor het verwerken van de chocolade. Lees hier meer over het tempereren van chocolade.

Stap 2 – Maak de strikjes van marsepein

Vul de silicone mold met marsepein. Zet de mold 5 minuten in de koelkast. Daarna kan je de marsepeinen strikjes makkelijk uit de mold halen. Breng met een klein kwastje een druppeltje water aan bovenop een chocolaatje en plak daar het strikje mee vast. Herhaal dit voor alle chocolaatjes.

Chocolaatjes met kerstspikkels

kerstchocolaatjes met spikkelsbonbonvorm

Dit zijn dezelfde chocolaatjes als de geboortechocolaatjes. De roze met witte spikkels vervang je door rode (of witte) spikkels. Ik heb nu een echte (plastic) bonbonvorm gebruikt. Je kan een willekeurige vorm naar keuze gebruiken. Bij een silicone chocoladevorm is het alleen iets lastiger om de spikkels goed op de bodem te krijgen dan bij een plastic chocoladevorm.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Kerstbonbons”

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.