Karamel koepel maken

Een karamel koepel ziet er erg spectaculair uit. Zet de koepel bovenop een taart of over een dessert heen. Je dessert of taart ziet er dan meteen een stuk feestelijker uit. 

Het maken van de karamel koepel is lastig. De koepel is namelijk heel kwetsbaar door de dunne draden karamel. Ik wilde nu 7 kleine koepeltjes maken voor het kerstdessert. Het was voor mij meteen de eerste keer dat ik dit deed. Ik had wat filmpjes op internet gekeken hoe ik het moest doen. In het begin mislukte de koepels continue, ze braken meteen als ik ze op wilde pakken of ze zaten vastgeplakt aan de kom. Na verschillende manieren geprobeerd te hebben kreeg ik er echter handigheid in en ging het veel beter. Hier wil ik jullie de techniek laten zien die voor mij het beste werkt.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=cJeDaTlqRQw[/embedyt]

Ingrediënten

  • suiker (100 gram is voor een kleine koepel genoeg)
  • 2 eetlepels water

Nog extra nodig:

  • (steel)pan met stevige bodem
  • bakspray
  • kommetje (als mal voor de koepel)

Stap 1 – Vet een kommetje in

Zet een kommetje op zijn kop op een velletje bakpapier en spuit het kommetje in met bakspray. Invetten met boter ging bij mij niet goed. De karamel bleef dan nog te veel aan het kommetje plakken waardoor ik de koepel niet kon verwijderen zonder hem te breken. Invetten met olie heb ik niet geprobeerd.

Stap 2 – Maak de karamel

Doe de suiker met 2 eetlepels water in een pan en breng het aan de kook. Laat de suikersiroop doorkoken. Eventueel kan je een suikerthermometer gebruiken. Als de karamel 165°C is kan je de pan van het vuur halen. Ik heb in dit geval geen thermometer gebruikt maar puur naar de kleur van de karamel gekeken. Zodra de karamel namelijk een goudbruine kleur krijgt kan je de pan van het vuur halen. Laat de karamel ook echt niet langer doorkoken want dan verbrand de suiker.

Stap 3 -Laat de karamel afkoelen

De karamel moet een heel klein beetje afkoelen voordat je de koepel kan gaan maken. Als de karamel te vloeibaar is kun je namelijk geen mooie lijntjes zetten. De karamel moet een beetje stroperig zijn. Om dit afkoel proces een beetje te versnellen kan je de bodem van de pan heel kort in een kom met water houden.

Stap 4 -Bedek het kommetje met karamel

Schep de stroperige karamel op een lepel. Schud een beetje met de lepel in de pan zodat de karamel in een draad naar beneden valt. Bedek het ingevette kommetje met de karameldraden die naar beneden vallen. Het is niet erg als je wat knoeit op het bakpapier. Schep steeds nieuwe karamel uit de pan totdat het hele kommetje bedekt is met karameldraden. Zorg dat de karamel draden in verschillende richtingen over het kommetje vallen. Dan krijg je het stevigste resultaat. Laat de karamel een paar minuten afkoelen en maak dan met een mes de koepel los van het bakpapier. Vervolgens kan je de karamel koepel van het kommetje afpakken. Je moet wel heel voorzichtig zijn want de koepel is erg kwetsbaar.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.