Deze Hollandse appeltaart kennen we waarschijnlijk allemaal wel van vroeger. Deze taart is hier in Nederland het hele jaar lekker.
Heb je zelf een appelboom in de tuin? Dan komt dit recept nu echt goed van pas. De appels vallen nu immers van de boom. Waarschijnlijk heb je er veel te veel om zo uit de hand op te eten. Gebruik ze daarom ook eens voor deze heerlijke Hollandse appeltaart.
Ingrediënten
Voor een springvorm van 26 cm in diameter
Bodem
- 400 gram bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 200 gram roomboter
- 1 ei
- mespuntje zout
Vulling
- 15 gram paneermeel
- 8 zoetzure appels (goudrenet)
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 theelepels kaneel
- 75 gram suiker
Afwerking
- 1 ei
- handje suiker
Nog extra nodig:
- Deegroller
- Springvorm (26 cm)
Bereiding
Stap 1 – Maak de bodem
Vet de springvorm in.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed met je handen tot een deeg. Er zullen eerst deegkruimels ontstaan. Als je langer doorkneed kun je een mooie deegbal maken. Vervolgens verdeel je het deeg in 3 delen. Rol 1 deel deeg uit en bedek hiermee de bodem. Een tweede deel rol je uit en bedek hiermee de rand. Druk dit een beetje aan. Verdeel het paneermeel over de bodem (om het vocht van de appels op te vangen).
Stap 2 – Maak de vulling
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Meng de appels in een kom met de kaneel, suiker en vanillesuiker. Schep de appels in de springvorm.
Stap 3 – Maak de Hollandse appeltaart compleet
Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht oven).
Rol het derde deel deeg uit tot een ronde plak. Snijd deze deegplak in stroken van ongeveer 1-2 centimeter dik. Leg de stroken kruislings in een rastervorm over de appeltaart.
Bestrijk de stroken met geklutst ei en strooi hier nog een beetje suiker over. Bak de Hollandse appeltaart in 60 minuten goudbruin.
[addtoany]