Hazelnotenschuimtaart met slagroom

Wil je een grote taart of liever een aantal kleine taartjes? Met een schuimtaart kan je zelf kiezen hoe groot je de taart(jes) maakt. Zonder dat je steeds een nieuwe bakvorm aan moet schaffen.

Een schuimtaartje is heerlijk als dessert maar kan ook prima op een verjaardag. Je kan de taart(jes) extra feestelijk maken met een karamel koepel.

Ingrediënten

1 grote taart of meerdere kleine taartjes voor 8 personen

Hazelnotenschuimtaart met slagroom

  • 100 gram hazelnoten
  • 4 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 200 gram melkchocolade
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • nougatine
  • karamel koepel (lees hier hoe je de karamel koepel maakt)

Extra nodig:

  • citroensap voor het vetvrij maken van de kom en garde

Bereiding

Stap 1 – Hazelnoten roosteren

Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 8 minuten in de oven op 175°C. Verwijder daarna eventuele velletjes en hak ze fijn in de keukenmachine of met een staafmixer.

Stap 2 – Maak de hazelnotenschuimbodems

Verwarm de oven voor op 130°C. Maak een kom en garde vetvrij door ze in te wrijven met een beetje citroensap.

Klop de eiwitten samen met de poedersuiker tot stijve pieken. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit uit de kom valt, dan is je schuim goed. Spatel de hazelnotenkruimels voorzichtig door het schuim. Teken op bakpapier cirkels. Draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat. Vul een spuitzak met het schuim en vul de cirkels op het bakpapier op met schuim. Je kan dit eventueel ook met een lepel doen. Laat het schuim vervolgens drogen in de oven. Deze schuimcirkels vormen uiteindelijk de bodem en de deksel van je taart(jes). Voor 4 kleine taartjes (waarbij 1 taartje voor 2 personen is) heb ik 8 cirkels van 10 cm in diameter gemaakt. Deze schuimbodems moeten ongeveer 75 minuten in de oven.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om 1 grote taart te maken of 4 of 2 kleine taartjes. Afhankelijk van het aantal taartjes dat je wilt maken, teken je grotere of kleinere cirkels (2 per taartje). De droogtijd in de oven is ook afhankelijk van de grootte van je cirkels. Een grotere cirkel zal langer in de oven moeten dan een kleinere cirkel. Je kan met een satéprikker controleren of je schuim goed is als het uit de oven komt. Prik de satéprikker in het midden van je schuimcirkel, als de prikker er droog uitkomt is je schuim goed. De schuimcirkel moet bovendien makkelijk loskomen van het bakpapier.

Stap 3 – Chocolade Tempereren (Ent methode)

Smelt 2/3 deel van de chocolade al roerend tot 40-45°C (au bain-marie of met perioden van maximaal 20 seconden in de magnetron op +/-700 Watt waarbij je tussendoor steeds goed roert). Vervolgens voeg je 1/3 deel stukjes harde chocolade toe en roer je goed door. De harde stukjes chocolade zullen dan ook smelten. Als de chocolade volledig gesmolten is kan het verwerkt worden. De chocolade moet dan een temperatuur hebben van 30-31°C *.

Bedek de schuimbodems met behulp van een bakkwastje met een laagje chocolade.

*Lees hier meer over het tempereren van chocolade.

Stap 4 – Taart(jes) samenstellen)

Klop de slagroom samen met een zakje klopfix stijf. Leg een schuimbodem op een bord en besmeer met een laagje slagroom. Leg hierop weer een schuimbodem. Smeer de bovenkant en de zijkant van de taart in met slagroom. Bedek de zijkant van de taart vervolgens met nougatine. Herhaal dit voor alle taartjes. De bovenkant van de taart(jes) kan je verder versieren met bijvoorbeeld slagroom, fruit, chocolade of hazelnoten. Ik heb een karamel koepel bovenop de taart gezet voor een extra feestelijk effect. Hier kun je zien hoe je een karamel koepel kan maken.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.