Hazelnotenschuimpjes met chocolade

Hazelnoten, chocolade en meringue: jammie! Je kan ze in allerlei vormpjes maken maar als je ze in kransjes maakt kan je ze ook in de kerstboom hangen. 

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 schuimpjes

  • 50 gram hazelnoten (zonder velletje)
  • 2 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 90 gram melkchocolade

Extra nodig:

  • Spuitzak met spuitmondje (gesloten ster)
  • citroensap voor het vetvrij maken van de kom en garde

Bereiding

Stap 1 – Hazelnoten roosteren

Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en zet ze ongeveer 8 minuten in de oven op 175°C. Hak ze daarna fijn in de keukenmachine of met een staafmixer.

Stap 2 – Maak de hazelnotenschuimpjes

Verwarm de oven voor op 100°C. Maak een kom en garde vetvrij door ze in te wrijven met een beetje citroensap.

Klop de eiwitten samen met de poedersuiker tot stijve pieken. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit uit de kom valt, dan is je schuim goed. Spatel de hazelnotenkruimels voorzichtig door het schuim. Vul de spuitzak met het schuim en spuit mooie kransjes (of andere vormpjes) op een bakplaat met bakpapier. Droog de schuimpjes ongeveer 75 minuten in de oven op 100°C (de tijd is afhankelijk van de grootte van je schuimpjes). Als de schuimpjes makkelijk loslaten van het bakpapier zijn ze goed.

Stap 3 – Chocolade Tempereren (Ent methode)

Smelt 2/3 deel van de chocolade al roerend tot 40-45°C (au bain-marie of met perioden van maximaal 20 seconden in de magnetron op +/-700 Watt waarbij je tussendoor steeds goed roert). Vervolgens voeg je 1/3 deel stukjes harde chocolade toe en roer je goed door. De harde stukjes chocolade zullen dan ook smelten. Als de chocolade volledig gesmolten is kan het verwerkt worden. De chocolade moet dan een temperatuur hebben van 30-31°C *.

Dip de schuimpjes in de chocolade, leg ze ondersteboven weg en laat de chocolade hard worden.

*Pure en witte chocolade hebben een andere ideale temperatuur voor het verwerken van de chocolade. Lees hier meer over het tempereren van chocolade.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.