Gevulde koeken haal ik vaak in huis. Ze worden hier veel gegeten. Tot nu toe had ik ze alleen nog nooit zelf gebakken. Vandaag is daar verandering in gekomen. Het is helemaal niet moeilijk dus probeer het zelf ook eens!
Ingrediënten
Voor 6 gevulde koeken
- 200 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- mespuntje zout
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 150 gram boter (koud)
- 200 gram amandelspijs
- 1 ei
- rasp van de schil van 1 citroen
- geschaafde amandelen
Extra nodig
- Uitsteekvorm of glas van ongeveer 10 cm doorsnede
- deegroller
Bereiding
Stap 1 – Deeg maken
Snijd de boter in blokjes. Doe de bloem, witte basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de boter toe en kneed tot een deegbal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat dit ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
Stap 2 – Vulling maken
Kluts het ei. Meng de helft van het ei samen met de citroenrasp en het amandelspijs. Kneed tot een egale massa. Verdeel in 6 porties.
Stap 3 – Maak de gevulde koeken
Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven, verhoog de temperatuur bij een elektrische oven).
Bestuif je werkblad met bloem. Rol de helft van het deeg uit met de deegroller. Steek hier met een uitsteker of een glas 6 rondjes uit van ongeveer 10 cm doorsnede. Leg deze deegplakjes op een ovenplaat met bakpapier.
Leg op ieder deegplakje een portie amandelspijs en druk dit een beetje aan. Laat de randen van de deegplakjes vrij. Bestrijk deze randen met geklutst ei.
Rol nu de andere helft van het deeg uit met de deegroller. Steek hier ook weer 6 rondjes uit. Leg deze deegplakjes bovenop de deegplakjes met amandelspijs en druk de randen een beetje aan. Bestrijk de bovenkant van de gevulde koeken met geklutst ei en strooi er wat amandelschaafsel overheen.
Bak de gevulde koeken in ongeveer 30 minuten goudbruin.
[addtoany]