Donuts

Iedere maand hebben we op het werk met ons team een gezamenlijke lunch. Deze keer was het thema ‘Amerikaans’. Iedereen werd verzocht om iets lekkers mee te nemen. Ik besloot, geheel in het thema, om donuts te maken. Ik maakte drie varianten. De meest simpele met kaneelsuiker is mijn favoriet!

Ingrediënten

Voor 25-30 kleine donuts

  • 7 gram gedroogde gist
  • 150 milliliter lauwe melk
  • 50 milliliter lauw water
  • 30 gram suiker
  • 400 gram bloem
  • 2 eieren
  • 60 gram roomboter

Bereiding

Stap 1 – Maak het deeg

Meng melk, water, gist en suiker in een kom. Doe de bloem, boter en eieren in een andere (grote) kom. Doe hier het gistmengsel bij en meng dit goed door elkaar tot een egaal deeg. Kneed het nog een paar keer door. Dek daarna de kom af met een natte schone theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme plaats (ik gebruik hier zelf de oven voor op 40°C).

Stap 2 – Vorm het deeg

Rol op een met bloem bestoven werkblad het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dikte. Steek er met een glas of uitsteker een rondje uit. Voor kleine donuts maak je rondjes van ongeveer 6 cm doorsnede. Steek hier vervolgens met een kleiner glaasje of uitsteker nog een rondje uit in het midden (ongeveer 2 cm doorsnede voor kleine donuts). Zo krijg je de mooie donut vorm. Herhaal dit totdat het deeg op is. Leg de deegrondjes op een bakplaat, dek deze weer af met een schone natte theedoek en laat ze nog 30 minuten rijzen.

Stap 3 – Bak de donuts

Verwarm olie in een (frituur)pan op ongeveer 180°C. Leg de donuts in de olie en bak ze aan beide kanten goudbruin (ongeveer 3 minuten in totaal). Laat de donuts vervolgens afkoelen.

Stap 4 – Versier de donuts

De donuts kan je op allerlei manieren versieren. Ik heb drie verschillende varianten gemaakt:

  • Donuts met kaneelsuiker (2 eetlepels suiker + een beetje kaneel)
  • Donuts met glazuur (100 gram poedersuiker + 2 eetlepels water + kleurstof)
  • Donuts met chocolade (tempereer de chocolade voor gebruik)

De werkwijze is simpel. Bereid de topping en dip 1 zijde van de donuts in de topping, zodat er een mooi laagje op komt te zitten. Indien je vloeibare topping hebt zoals glazuur of chocolade kan je hier nog sprinkles of hagelslag op strooien. Vervolgens laat je het glazuur of de chocolade hard worden.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.