Iedere maand hebben we op het werk met ons team een gezamenlijke lunch. Deze keer was het thema ‘Amerikaans’. Iedereen werd verzocht om iets lekkers mee te nemen. Ik besloot, geheel in het thema, om donuts te maken. Ik maakte drie varianten. De meest simpele met kaneelsuiker is mijn favoriet!
Ingrediënten
Voor 25-30 kleine donuts
- 7 gram gedroogde gist
- 150 milliliter lauwe melk
- 50 milliliter lauw water
- 30 gram suiker
- 400 gram bloem
- 2 eieren
- 60 gram roomboter
Bereiding
Stap 1 – Maak het deeg
Stap 2 – Vorm het deeg
Stap 3 – Bak de donuts
Verwarm olie in een (frituur)pan op ongeveer 180°C. Leg de donuts in de olie en bak ze aan beide kanten goudbruin (ongeveer 3 minuten in totaal). Laat de donuts vervolgens afkoelen.
Stap 4 – Versier de donuts
De donuts kan je op allerlei manieren versieren. Ik heb drie verschillende varianten gemaakt:
- Donuts met kaneelsuiker (2 eetlepels suiker + een beetje kaneel)
- Donuts met glazuur (100 gram poedersuiker + 2 eetlepels water + kleurstof)
- Donuts met chocolade (tempereer de chocolade voor gebruik)
De werkwijze is simpel. Bereid de topping en dip 1 zijde van de donuts in de topping, zodat er een mooi laagje op komt te zitten. Indien je vloeibare topping hebt zoals glazuur of chocolade kan je hier nog sprinkles of hagelslag op strooien. Vervolgens laat je het glazuur of de chocolade hard worden.
[addtoany]