Chocoladeletter met kruidnoten

Een chocoladeletter kan je redelijk eenvoudig zelf maken. Het grote voordeel? Je kan er allerlei lekkere dingen aan toevoegen! Ik heb nu kruidnoten, fudge en krispies toegevoegd, maar leef je gerust uit met allerlei andere lekkere dingen!

Ik heb een sjabloon gebruikt om mijn chocoladeletter te maken. Je kan hier bijvoorbeeld een doosje van een chocoladeletter uit de winkel voor gebruiken (waarin de letter als sjabloon in het karton zit). Je kan echter de letter ook met een lepel of een chocoladespuit op een bakpapiertje spuiten.

Ingrediënten

Voor 1 chocoladeletter met kruidnoten, fudge en krispies.

  • Chocolade
  • Kruidnoten
  • Een paar fudge blokken
  • Krispies

Afhankelijk van hoe groot de letter is die je wilt maken heb je meer of minder chocolade nodig. Ik heb een hele grote letter gemaakt, daarvoor gebruikte ik 600 gram chocolade. Voor een normaal formaat letter die je vaak in de winkels zit gebruik je 200 gram chocolade.

Bereiding

Stap 1 – Bodem van chocolade maken

Breek de helft van de chocolade in kleine stukjes. Smelt 2/3 deel hiervan al roerend tot 45°C (au bain-marie of met perioden van maximaal 20 seconden in de magnetron op +/-700 Watt waarbij je tussendoor steeds goed roert). Vervolgens voeg je 1/3 deel stukjes harde chocolade toe en roer je goed door. De harde stukjes chocolade zullen dan ook smelten. Als de chocolade volledig gesmolten is kan het verwerkt worden. De chocolade moet dan een temperatuur hebben van 30-31°C *.

Verspreid de chocolade op de bodem van het sjabloon met behulp van een lepel. Je kan de chocolade ook in de vorm van een letter spuiten of lepelen op een stuk bakpapier. In het laatste geval is het handig als je eerst de letter in spiegelbeeld op de achterkant van het bakpapier hebt getekend, dan hoef je de chocolade alleen maar binnen de lijntjes te spuiten/lepelen.

*Pure en witte chocolade hebben een andere ideale temperatuur voor het verwerken van de chocolade. Lees hier meer over het tempereren van chocolade.

Stap 2 – Vullen met kruidnoten

Houdt een paar kruidnoten achter voor de topping. Verspreid de overige kruidnoten over de chocolade bodem. Het is belangrijk dat je dit meteen doet als de chocolade nog zacht is, hierdoor zullen de kruidnoten vast blijven plakken aan de chocolade.

Stap 3 – Maak de topping voor de chocoladeletter

Snijdt de fudge in kleine blokjes.

Breek de overgebleven helft van de chocolade in kleine stukjes. Smelt deze op dezelfde manier als de eerste helft. Verspreid de chocolade over de kruidnoten. Dit hoeft niet heel precies, het is zelfs leuk als het niet helemaal egaal verspreid is en er nog kruidnoten zichtbaar zijn.

Versier vervolgens de letter met de topping (kruidnoten, fudge en krispies). Doe dit meteen zodat de chocolade nog zacht is en de topping blijft plakken.

Laat de chocoladeletter hard worden in de koelkast.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.