Deze stevige botercrème is zeer geschikt voor het afsmeren van cupcakes en taarten om ze vervolgens te bekleden met fondant of marsepein. De botercrème kan ook gebruikt worden als toef voor op cupcakes of voor vulling van een taart. Echter, wellicht vind je het lekkerder om hiervoor een lichter recept gebruiken, zoals frosting.
Ingrediënten
Deze portie is ruim voldoende voor het spuiten van grote toeven op 12 cupcakes of het vullen (1 laag) en afsmeren van een taart van 26 centimeter doorsnede.
- 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 250 gram poedersuiker
- 2 theelepels heet water
Bereiding
Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is gekomen. Mix de zachte roomboter romig met een handmixer of in de keukenmachine. Voeg vervolgens tijdens het mixen de poedersuiker beetje voor beetje toe. Mix door totdat de suiker volledig is opgenomen en een romig mengsel ontstaat. De botercrème is dan klaar. Echter, het kan voorkomen dat de crème dan nog zo stevig is dat deze bijna niet te smeren is. In dat geval kan je nog 1 of 2 theelepels heet water toevoegen en dit door de crème mixen.
Variaties
Aan dit basisrecept kan je vervolgens zelf nog een lekkere smaak toevoegen en dit weer goed door de botercrème mixen. Een aantal voorbeelden:
- vanille (1 zakje vanillesuiker, vanille stokje of een theelepel vanille aroma)
- chocolade (40 gram cacaopoeder of 100 gram gesmolten chocolade)
- kaneel
- koekkruimels (bastogne, bokkepootjes)
[addtoany]