Bonbons met hazelnoot- en amandelpraline

Maak nu zelf je eigen bonbons met praline. Leuk om op tafel te zetten!

Ingrediënten

  • chocolade
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram amandelen
  • 100 gram suiker

Extra nodig:

  • bonbonvorm
  • kookthermometer
  • (spuitzak of chocoladespuit)

Bereiding

Stap 1 – Maak de praline

Doe de suiker in een pan en voeg 3 eetlepels water toe. Breng het water aan de kook zodat de suiker oplost. De suikersiroop die dan ontstaat laat je karameliseren. Dit doe je door de suikersiroop nog verder te verwarmen tot een temperatuur van 160-165°C. De karamel heeft dan een licht bruine kleur. Haal dan de karamel van het vuur en voeg de noten toe. Roer goed door en laat vervolgens de karamel met noten (praline) afkoelen op een bakpapiertje. Zorg dat je de praline dan nog niet met je vingers aanraakt, dit is erg heet! Na ongeveer 15 minuten afkoelen kan je de praline  in stukken breken en in de keukenmachine fijnmalen. Laat de keukenmachine doordraaien totdat de olie vrijkomt uit de noten en een pralinecrème ontstaat.

Stap 2 – Chocolade Tempereren (Ent methode)

Smelt 2/3 deel van de chocolade al roerend tot 45°C (au bain-marie of met perioden van maximaal 20 seconden in de magnetron op +/-700 Watt waarbij je tussendoor steeds goed roert). Vervolgens voeg je 1/3 deel stukjes harde chocolade toe en roer je goed door. De harde stukjes chocolade zullen dan ook smelten. Als de chocolade volledig gesmolten is kan het verwerkt worden. De chocolade moet dan een temperatuur hebben van 30-31°C *.

*Pure, witte en melk chocolade hebben een andere ideale temperatuur voor het verwerken van de chocolade. Lees hier meer over het tempereren van chocolade.

Stap 3 – Vul de bonbonvorm

Vul de vorm met chocolade. Klop met de vorm vervolgens een paar keer op je werkblad zodat de luchtbellen omhoog komen. Draai de vorm om, boven de bak met gesmolten chocolade, en laat de chocolade weer uit de vorm lopen. Strijk af met een paletmes. Op die manier blijft de chocolade alleen aan de rand van de vormpjes zitten en ontstaan een soort chocoladebakjes. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast.

Als de chocoladebakjes hard zijn geworden kan je ze vullen met de pralinecrème (met een spuitzak of een theelepeltje). Vul de vormpjes niet helemaal tot de rand. Het kleine randje dat je over hebt gehouden vul je op met chocolade. Klop weer een paar keer op je werkblad om de luchtbellen te verwijderen en strijk af met een paletmes. Zet de bonbons ongeveer 30 minuten in de koelkast. Daarna kan je ze uit de vorm halen.

Stap 4 – Versier de bonbons

Je kan eventueel de bonbons nog verder versieren met chocolade met behulp van een chocoladespuit of spuitzak.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.