Bastogneparfait

Parfait, dat is echt mijn favoriete toetje. Als ik ergens in een restaurant parfait op de kaart zie staan dan MOET ik die bestellen. Al zit ik bomvol van het hoofdgerecht, een parfait kan ik echt niet weerstaan. Het werd dan ook hoog tijd dat ik dit heerlijke ijsdessert eens zelf ging maken. Ik ging voor de bastogneparfait. 

Parfait bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als roomijs (kijk bijvoorbeeld maar naar dit recept voor vanille roomijs). De bereiding van parfait is echter anders, makkelijker zelfs. Roomijs moet tijdens het bevriezen continue doorgeroerd worden. Het gebruik van een ijsmachine is daarvoor erg handig. Parfait wordt stilstaand ingevroren en is dus eigenlijk makkelijker om te maken.

Ik heb de bastogneparfait in cupcakevormpjes gemaakt. Door kleine porties te gebruiken gaat het bevriezen sneller. Je kan de bastogneparfait natuurlijk ook in een grote kom of cakeblik invriezen.

Ingrediënten

Voor 6 vormpjes

  • 50 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 3 verkruimelde bastognekoeken
  • 200 milliliter slagroom

Nog extra nodig:

  • Cupcakevorm voor 6 cupcakes

Bereiding

Smeer de cupcakevorm in met een beetje olie of boter. Bekleed de vorm vervolgens met plastic folie. Druk een beetje aan zodat alle 6 de cupcakevormpjes mooi bedekt zijn met folie.

Doe de eidooiers en het ei in een pan en klop dit even door met een garde. Voeg de suiker toe en klop weer even goed door. Zet de pan op laag vuur en blijf flink kloppen met de garde. Verwarm het mengsel al kloppend tot het ei gaat binden en een luchtig ingedikt mengsel is ontstaan (sabayon). Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Haal vervolgens de pan van het vuur en schep de sabayon in een andere kom. Klop met de mixer het eimengsel weer koud en luchtig (ongeveer 10 minuten op de hoogste stand).

Klop de slagroom in een andere kom lobbig.

Meng met een spatel de lobbige slagroom met het eimengsel. Doe dit voorzichtig zodat je niet teveel lucht verliest. Meng vervolgens de bastognekruimels hier doorheen.

Verdeel met een lepel de parfait in de cupcakevormpjes. Tik met de vorm een aantal keer op het werkblad zodat de bovenkant vlak wordt.

Zet de parfait in de vriezer. Na 2 uur kan je de parfait uit de vormpjes halen (als je een grote vorm gebruikt duurt dit langer). Dit zou redelijk makkelijk moeten gaan vanwege de plastic folie. Als het toch moeilijk gaat kun je de cupcakevorm in warm water dompelen voordat je de parfait hier uit haalt.

De bastogneparfait kan je het beste even laten ontdooien (ongeveer 10 minuten) voor het opeten, dan is de parfait het lekkerst.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.