Basis vlaaideeg met gist

De echte Limburgse vlaai wordt gemaakt met gistdeeg. Dat is een deeg dat erg lijkt op brooddeeg. Met dit basisrecept voor vlaaideeg kun je veel verschillende soorten vlaaien maken.

Ingrediënten

Genoeg voor 1 grote vlaai voor 10 personen

  • 100 ml melk
  • zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 30 gram roomboter (in kleine blokjes)
  • 200 gram bloem
  • mespuntje zout

Bereiding

Verwarm de melk kort zodat deze een beetje lauw is. Voeg de gist toe aan de lauwe melk. Mix de bloem en het zout. Doe dit in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de melk met gist, de suiker, roomboter en het ei in het kuiltje. Kneed vervolgens tot een soepel deeg. Dit kan je met de hand doen, je kan ook een keukenmachine met menghaak gebruiken. Doe de deegbal vervolgens in een kom en dek deze af vershoudfolie. Zet de kom 30 minuten op een warme plek (bijvoorbeeld op 40°C in de oven of boven de verwarming). Het deeg zal dan verdubbelen in formaat.

Dit deeg kan je dan uitrollen en er een vlaaibodem mee bekleden. Prik wat gaatjes in de bodem. Vervolgens kun je de vlaaibodem blind bakken. Je kan ook een vulling verspreiden over de vlaaibodem en die meebakken. Een veel gebruikte vulling voor vlaaien is banketbakkersroom. De vlaaibodem moet ongeveer 20 minuten in de oven op 190°C.

Nadat de vlaaibodem (met vulling) gebakken is kan je hem verder vullen met bijvoorbeeld een vruchtenmousse, slagroom of fruit.

[addtoany]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Basis vlaaideeg met gist”

Op dit moment is bakweek.nl in onderhoud. Binnenkort zal hier een nieuwe website worden gelanceerd.